Accions dutes a terme per Junts as Pla

Recuperació/rehabilitació de l'Hort d'es Quei

Aquest hort estava abandonat des de feia molts anys. Tant la casa com el terreny estaven plens de trastos i runes. Junts as Pla va proposar a la família propietària netejar-lo, a canvi de poder compartir-hi el seu ús durant alguns anys. Se li va donar el nom d'Hort d'es Quei, en memòria del seu antic propietari que va morir fa uns anys. D´acord amb els nostres objectius de protegir i dinamitzar la zona del Pla, amb un compromís plural i integrador, s’Hort des Quei està ara a disposició de les associacions culturals i socials que ho sol·liciten. De moment s’han realitzat diversos espectacles i esdeveniments culturals. Esperem que se celebrin molts altres en el futur.

Neteja de Sa Colàrsega des Pla o peu des Bastió

L’any 2020, per iniciativa de Junts as Pla i en col·laboració amb l'Ajuntament, es va actuar en aquesta zona cofinançant la neteja i desratització del fons des Pla. Fins aleshores tota la zona estava coberta de vegetació i males herbes, hi havia contenidors de escombraries utilitzats pels restaurants i bars de la zona que facilitaven la proliferació de rates i resultava del tot insalubre. A causa de la manca de manteniment i abandó aquesta zona s'havia transformat en un abocador salvatge on s'acumulaven trastos i objectes de tota mena.

Una col·laboració fructífera amb l'Ajuntament de Ciutadella que va permetre a molts ciutadellencs redescobrir la bellesa d'aquest pont, els seus contraforts, les antigues escales, el camí del canal i sobretot les vistes que abasten tot el canal de l'Horts, fins a la plaça des Born i el port de Ciutadella.

Antigament molta gent utilitzava l’antic que passava sota l'arc del Pont per anar als horts o passejar-se. Aquest camí era públic. Seguia el penya-segat per continuar més enllà del carrer des Bajolí, al llarg del cCanal de l'Horts cap a Ses 4 Boques. La rehabilitació d’aquest camí formarà part d’un dels projectes de Junts as Pla en un futur proper. 

La neteja del 2020 també va revelar el deteriorament de diversos contraforts que van patir molt deteriorament a causa de les arrels dels arbres, així com la “privatització” de l'arc principal del Pont i el tancament dels 7 petits arcs, per una família que ocupa il·legalment aquest espai públic. Dos anys després d'haver constatat aquesta situació amb l'Ajuntament, la situació no ha canviat.

L'octubre del 2022, Junts as Pla va decidir denunciar aquesta situació a la Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear i posar-ne al corrent a la Comissió de Patrimoni Municipal. 

Paral·lelament i per donar una continuïtat a aquesta primera intervenció de neteja, Junts as Pla va entrar a l'Ajuntament un projecte de millora de tota la zona.

Proposta de millora de Sa Colarsega des Pla aprovada per l'Ajuntament

La neteja del Pont de Dalt els Penyals va evidenciar el mal estat, però també el potencial desaprofitat de tota aquesta zona.

Amb l'arquitecte Sebastià Pons es va començar a treballar en un projecte de millora de la zona. Aquest projecte va ser redactat conjuntament amb els tècnics de l’Ajuntament de Ciutadella i aprovat per realitzar-se en 2 fases.

La primera fa referència a les actuacions relatives a la millora d'infraestructures de pluvials i il·luminació, anivellacions, estabilització de terres, protecció de desnivells, etc.

La segona fase es refereix a millora d'escales, plataformes, jardineria, mobiliari, fusteries, etc. 

Tenim clar que una vegada realitzades les dues primeres fases, serà necessària una tercera fase -encara per traçar- on es proposarà l'adequació del terreny a mode de grades (3) i la rehabilitació del pavelló (4) per utilitzar-lo com a magatzem.

L´objectiu d´aquest projecte és que Sa Colarsega des Pla es pugui utilitzar per acollir esdeveniments culturals, i que torni a ser una zona verda, un lloc de descans, de trobada i de passeig per a tots els habitants de Ciutadella.
¿Esta es una pregunta frecuente?

Todo empieza con una idea. Tal vez quieras comenzar un negocio o convertir un pasatiempo en algo más. O bien, es posible que tengas un proyecto creativo para compartir con el mundo. Sea lo que sea, la manera en la que cuentes tu historia online puede marcar la diferencia.

Reportatge a World of Interiors

Des de 40 anys, la revista The World of Interiors celebra l'originalitat i la bellesa al món del disseny, de la decoració, de l'art i la cultura. A la seva edició especial de Juliol i agost del 2020, seduïda pel conjunt del Pla i els seus horts, la redacció de la revista va decidir fer un reportatge de 8 pàgines sobre la restauració de l'Hort des Duc i l'arquitectura tan singular d'aquests horts que la nostra associació vol protegir i rehabilitar, igual que tot el conjunt del Pla de Sant Joan.

Va participar a aquest reportatge el cèlebre fotògraf Jean-Marie del Moral http://www.jeanmariedelmoral.com/ i l'escriptora Catherine de Montalembert.

Aquest reportatge va donar a conèixer aquest conjunt excepcional a una audiència internacional de 130.000 lectors, i va donar visibilitat a la nostra acció com a Associació Cultural.

Festival Amalgama Kids

En principi, la intenció d'aquest festival era premiar els infants que, tot i ser els més perjudicats, resistien amb valentia el confinament que vam patir el 2020 per causa del COVID-19. Després de l’èxit de la primera edició Junts as Pla va tenir clara la idea de continuar aquest festival i fer-lo un referent de la cultura per a la infància dins Menorca. 

Alhora d’organitzar-se Amalgama Kids sempre s’han tingut en compte els principals objectius de Junts as Pla: defensar el patrimoni historicocultural des Pla de Sant Joan; revitalitzar i valoritzar és Pla a través de l’art i la cultura; promoure una major integració i participació de la zona a la dinàmica de la ciutat. 

En el festival hi participen tot un llarg conjunt d’associacions, entitats, centres educatius, empreses, administracions i propietaris d'hortals...  Amalgama ha servit per visualitzar que un altre ús (el cultural) és possible as Pla de Sant Joan, allunyat de l'oci nocturn i el botellot. 

Amb esperit col·laboratiu i participatiu, s’ha fet possible la capacitat de generar entre tots una dinàmica basada en la convivència, la generositat i el respecte. A més, el festival ha posat en rellevància tot el que un equip de voluntaris adolescents (entre 13 i 16 anys) poden fer la ciutadania.  

Quin pla pes Pla? Col·laboració amb els alumnes dels Instituts.

En el marc de la primera edició del Festival Amalgama Kids, els alumnes de PROJECTES de Mercè Orleans (1r ESO de l’IES JM Quadrado), han entrevistat els seus avis sobre els seus records des Pla. En aquest treball intergeneracional la memòria i les imatges s'entrellacen i es materialitzen en un vídeo que (es va projectar) a una de les coves des Pla durant el festival. La idea era que els joves aprenguin de la seva gent gran que el Pla no sempre va ser el que és avui dia. Que abans era un espai lliure, accessible per tothom, on es podia jugar i passejar, i que els hi incumbeix tornar a recuperar aquest espai com a zona d'oci familiar, obert, compartit i pacífic. Enllaç

Promoció de l’ús cultural dels Horts

Des de la nostra creació, Junts as Pla hem col·laborat amb diversos propietaris dels horts des Pla per posar-los a disposició de nombroses associacions culturals que ens ho han sol·licitat. L’Hort des Quei (enllaç) és una mena de seu de la nostra associació que es posa a disposició de la ciutadania. Així, al marge d’Amalagama Kids, as Quei s’hi han desenvolupat trobades literàries, obres teatrals, espectacles infantils, exposicions i diverses activitats culturals organitzades per tercers. 

Però no s’acaba aquí, altres espais des Pla com la cova descoberta a Sa Bufera o s’Hort Branson s’han utilitzat per concerts, Tast de Cultura o s’hi ha realitzat visites arqueològiques.

Concurs de dibuix Junts as Pla

Dins Amalgama Kids hi ha una activitat que es mou paral·lela al Festival. Es tracta d’un concurs de dibuix que es dur a terme dins el festival, però que es converteix en exposició i entrega de premis posteriorment. La primera temàtica era “La vida as Pla més enllà de Sant Joan” i la segona “Amb quin animal t’identifiques?”. Tres categories per edats van posar de manifest el talent de molts joves artistes de l’illa. 

Què volen els joves?

El setembre del 2021 vam reunir mes d’una trentena de joves voluntaris d’Amalgama Kids per establir un diàleg amb l’objectiu de conèixer les seves inquietuds. Els vam oferir la possibilitat de pensar i somiar esdeveniments, activitats i projectes que es podrien dur a terme as Pla. Es tractava, en definitiva, d’obrir les mides dels participants per crear un entorn dinàmic dins es Pla, cultural i enriquidor per ells i per tot el poble de Ciutadella.

Junts as Pla es va crear amb la idea de recuperar es Pla posant l’accent a una altra direcció més respectuosa amb l’entorn i el patrimoni, amb els veïns i també treure profit a aquest enclavament de forma cultural o social. Per aquest motiu, involucrar als joves és per a nosaltres molt important, ja que són els que construiran la societat de demà i poden participar en la millora aquesta zona. 

Projecte de club de joves

A finals de 2021 ens vam plantejar seriosament formar una mena de club de joves a s’Hort des Quei. Motivats per la dinàmica feta als voluntaris d’Amalgama vam voler redactar un projecte on es treballés la seva manca d’espais de torbada per adolescents. Evidentment des de Junts as Pla, sempre ho vam voler dur cap a la cultura, en aquest cas la cultura que pot interessar i ser motiu de torbada per joves entre 14 i 17 anys. 

El projecte al final no va fructificar per no trobar la persona adequada per voler tirar-lo endavant. Tal vegada en un futur proper, ressorgeixi la idea.   

Llibre sobre és Pla

Aquesta fou una de les primeres idees que va sorgir de JaP i encara s’està duent a terme. Ja teníem clar al seu moment, que no era un projecte a curt termini sinó una d’aquelles idees que s’anirien fent realitat a foc lent. El que volem és posar l’accent en les persones que han viscut de forma molt propera es Pla durant anys, volem exposar les seves experiències i vivències. 

Estiu Pla 22

Entre el 2021 i 2022 vam gestar un altre projecte interessant. Consistia en fer de facilitadors a tot tipus d’associacions que ja organitzen cultura a Menorca durant cada estiu. Així JaP feia de pont amb l’Ajuntament per què es Pla esdevingués escenari de diverses activitats culturals. Són moltes les associacions que es van interessar en participar: JJMM Ciutadella, Pedra Viva, Festival Cranc, Glosadors, Slam Poetry, etc.

Finalment l’Ajuntament no va acabar de veure clar el fet de retirar els cotxes des pla durant tot el juliol. I açò va motivar d’ajornar el projecte. 

Xerrem des Pla

Un altre projecte que va donar molt que xerrar als mitjans és el de Xerrem des Pla. As Pla hi conviuen molts agents diferents: pescadors, propietaris, veïns, comerciants, hostalers, usuaris del port, empresaris de bars i de discoteques, etc. Des de JaP volíem donar la paraula a tots aquestes agents per apropar-nos a les problemàtiques a solucionar per arribar a una pacificació de l’entorn social. De la xerrada amb tots ells, a través d’entrevistes fetes per una persona externa, en vam extreure moltes conclusions. El problema del deteriorament del sòl des Pla i la seva idoneïtat, el tema dels aparcaments si o no, de les renous, del botellot, de la brutícia i de l’incivisme, per exemple, són algunes de les coses posades damunt la taula. 

Xerrem des Pla va finalitzar amb una primera fase. Hauria pogut continuar, però la Junta de JaP va decidir fer un punt i apart de moment.

Proposta de reorganització de la circulació per a la millora de l’entorn des Pla

Des de la creació de JaP, vam tenir clar que es podia reorganitzar la circulació de vehicles per tal de poder gaudir des Pla d’una forma més amable i viva. Per aquest motiu vam fer un estudi realitzat per Sebastià Pons amb propostes de millora que vam entregar a l’Ajuntament. Pot ser la retirada de contenidors del fons des Pla va ser una primera passa aconseguida, però l’estudi marcava vàries solucions més de millora. La creació de diverses bosses d’aparcament properes, fomentar l’ús d’aquests aparcaments amb la senyalística adequada, la millora de connexions as Pla i as Port mitjançant escales i ascensors o la reorganització del nou carrer Marino Benejam i Plaça Quintana. 

Estudi de l’ús d’aparcaments durant la temporada alta as Pla i als seus voltants

Per poder conèixer les necessitats actuals sobre l’ús del cotxe durant la temporada alta as Pla i als seus voltants, es va encarregar un estudi objectiu de la zona. Aquest estudi contemplava l’ús dels aparcaments des Pla, de davant la Guàrdia Civil i de l’estació Marítima durant l’agost i el setembre de 2021. La redacció feta per Martí Mesquida va tenir en compte la capacitat dels tres aparcaments i la seva ocupació real durant les mateixes hores del dia durant dos cops a la setmana. Les conclusions d’aquest estudi, així com les seves conclusions es van entregar a l’Ajuntament i la policia local de Ciutadella. Tant aquest estudi com el de la reorganització formen part de la documentació entregada per Junts as Pla pel nou Pla de mobilitat sostenible que està desenvolupant l’Ajuntament per tenir acabat dins el 2023.

Proposta per a l'Agenda Urbana de Menorca

Amb l'aprovació per unanimitat el dilluns 12 de setembre de 2022 del Pla d'Acció de l'Agenda Urbana pel Consell, Menorca es converteix en la primera illa designada pel Ministeri d'Agenda Urbana a completar l'elaboració d'una agenda urbana pròpia. Junts as Pla proposa una de les fitxes integrades en aquest document: REGENERACIÓ SOCIAL, CULTURAL I MEDIAMBIENTAL DEL PLA DE SANT JOAN I BARRI QUINTANA DE MAR (CIUTADELLA).

La proposta consisteix en la reordenació integral de la zona del Pla de Sant Joan i

part del barri Quintana de Mar, amb l'objectiu de revitalitzar els espais públics, millorar la connectivitat de vianants, promocionar activitats socioculturals i recuperar un entorn d'alt valor històric, ambiental i social.

Jap membre d'Hispania Nostra

Des del 2020, Junts as Pla forma part d'Hispania Nostra. Aquesta associació treballa, juntament amb ICOMOS Espanya i amb altres organitzacions socials, per promoure la inclusió del patrimoni cultural i natural com a element essencial en la qualitat de vida, l'equilibri al territori, la sostenibilitat i les polítiques de desenvolupament social, econòmic i cultural. També defensa la conservació del llegat històric que ens ha estat transmès no només per compromís amb altres generacions sinó perquè forma part del nostre futur.

Al novembre del 2022, la directora general de l'entitat – Barbara Cordero, acompanyada de la senyora Rosario Meras, va visitar personalment es Pla de Sant Joan i alguns dels Horts. Des de l’associació els vam fer de guies per mostrar-lis bona part del conjunt que està inscrit, no ho oblidem, dins l’àmbit del Pla Especial de Protecció del Conjunt Històric de Ciutadella (PEPCHA). Veient les amenaces en les quals està immers, Barbara Cordero ens va recomanar reunir tota la documentació perquè aquest conjunt natural i cultural s’inclogui a la llista vermella d'Hispania Nostra.